Додатна настава


 1. У истом правцу и смеру делују 3 силе. Одреди јaчине тих сила ако је прва 3 пута јача од друге и за 6 N јача од треће, а резултанта има јачину 22 N.
 2. На тело делују 2 силе у истом правцу и смеру. Однос њихових јачина је         F1: F2 = 5:3. Њихова резултанта је 12 N. Одреди интензитете сила . Задатак решити и за случај да силе делују у супротном смеру.
 3. Игор и Иван гурају сандук. Марко гура исти сандук у супротном смеру. Марко гура силом 3 пута јачом него Иван, а дупло јачом него Игор. У ком се смеру креће сандук?Коликом силом треба да гура Марко да сандук мирује, ако је сила трења 15 N ?
 4. На тело делују 4 колинеарне силе. Интензитети првих трију сила су F1=5N, F2 =4N, F3=6N. Одреди смерове тих сила и интензитет силе F4 , тако да резултујућа сила која делује на ово тело буде нула. Одреди сва могућа решења.
 5. Ако на крај опруге делује сила од 3 N , дужина опруге је 14cm . Ако на исту опругу делује сила од 6 N , њена дужина је 16 cm. Колика је дужина недеформисане опруге?
 6. Када на опругу делује сила F њена дужина је 17cm . Ако на исту опругу делује 3 пута већа сила , њена дужина је 21cm . Колика је дужина неоптерећене опруге ?
 7. На крају недеформисане опруге делују 2 силе, при чему опруга промени дужину за 6 cm . Ако једна сила промени смер, опруга је истегнута за 3 cm . Колико је пута једна сила јача од друге?
 8. У недеформисаном стању опруга је дугачка 20 cm. Ако се на крај опруге окаче два иста тега , дужина опруге је 25cm . Колика ће бити дужина опруге ако се на њу стави само један такав тег?
 9. Две опруге имају исте дужине, али су направљене од различитих материјала и зато нису подједнако еластичне. Ако се на једну окачи тег тежине 4 N она се истегне за 2 cm . Ако се исти тег обеси на другу опругу, она се истегне за 4 cm . Колико ће се истегнути опруге ако се исти тег обеси на обе опруге као на слици?
 10. На динамометар се окаче заједно мањи тег масе 50 g и већи тег непознате масе. При томе је истезање 2 cm. Онда се њима дода још један такав већи тег па истезање динамометра износи 3,5cm . Одреди масу већег тега.
 11. Неоптерећена опруга има дижину lo . Када на њу делује сила F она има дужину 1,5 lo.Коликом силом треба деловати да би дужина опруге била 3 lo?
 12. При деловању силе од 20 N опруга се истегне за 10 cm .Уколико на опругу делује сила јачине 30 N , дужина истегнуте опруге износи 0,65 m . Одреди почетну дужину опруге и њено издужење при деловању веће силе.
Advertisements
1 коментар

One thought on “Додатна настава

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s